Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem
łatwe
1171 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
200 gramów
3 sztuki
1 sztuka
1 słoik
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew i pietruszkę pokrój w cienkie plastry.

Krok 2
Namoczoną ciecierzycę zmiel w maszynce do mielenia mięsa razem z dwoma ząbkami czosnku, serem feta, chilli i natką pietruszki. Do powstałej masy dodaj jajko, tartą bułkę, kmin rzymski, ziarna sezamu i chia.

Krok 3
Całość dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj 2-3 cm kulki. Obsmaż je na patelni na rozgrzanej oliwie.

Krok 4
W garnku zagotuj pół szklanki wody, dodaj pomidory z puszki i Knorr Naturalnie smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym – sprawi on, że sos nabierze odpowiedniego smaku i gęstości. Do tak przygotowanego sosu dodaj podsmażone wcześniej klopsy.

Krok 5
Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj do niej posiekany czosnek, smaż chwilę, a następnie wrzuć przygotowane plastry warzyw, obsmaż je chwilę, tak aby się zagrzały. Makaron z warzyw wyłóż na talerz i ułóż z porcją sosu z klopsami.


Dobra rada:
Danie możesz podawać posypane tartym serem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem
Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem to propozycja bezmięsnej potrawy, która urozmaici Twoje menu. Sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i ciepła kolacja. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne, a sugerując się poniższym przepisem, przyrządzisz je w bardzo prosty sposób. Na początek podstawa dania, czyli makaron warzywny. Pokrój w bardzo cienkie plastry marchew i pietruszkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć posiekany drobno czosnek – następnie ułóż plastry warzyw i smaż do momentu, aż będą gorące. Teraz czas na pulpeciki z grochu włoskiego – namoczoną ciecierzycę zmiel w maszynce razem z dwoma ząbkami czosnku, serem feta, chili i natką pietruszki. Do masy dodaj jajko, które spoi konsystencję pulpecików, bułkę tartą, kmin rzymski, ziarna sezamu i chia. Dla urozmaicenia posyp świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj i uformuj małe pulpeciki. Podsmaż je dokładnie na rozgrzanej patelni. Ostatnim krokiem jest przyrządzenie sosu. Danie jest już gotowe, na talerzu ułóż makaron warzywny, połóż na nim klopsiki i polej sosem. Smacznego.