Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
118 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

4 sztuki

1 łyżka

0.5 litra

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 1,5 cm i podsmaż na mocno rozgrzanej oliwie wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę.

Krok 2

Gdy mięso będzie rumiane, dodaj mąkę i kontynuuj smażenie.

Krok 3

Teraz wlej piwo, szklankę wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr.

Krok 4

Dodaj również musztardę, pieprz i liść laurowy. Całość duś ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 5

Uduszone mięso wraz z sosem wlej do małych porcelanowych foremek. Foremki nakryj warstwą ciasta francuskiego, tak aby szczelnie przykryć wierzch naczynia. Nadmiar ciasta obetnij nożem.

Krok 6

Posmaruj po wierzchu ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem. Całość piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej