
Składniki
6 sztuk
2 łyżki
3 plastry
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo a następnie ostudź i obierz delikatnie ze skorupek. Przekrój na połówki i wydrąż żółtka – te natomiast rozetrzyj widelcem.

Krok 2
Plastry szynki rozłóż na pergaminie na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8 minut (piecz do momentu, gdy będzie chrupiąca). Następnie odsącz na papierowym ręczniku i pokrusz na małe kawałeczki.

Krok 3
Pomidory i czosnek posiekaj drobno, orzeszki upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Krok 4
Majonez przełóż do miseczki i wymieszaj z żółtkami, bazyliowym pesto, pokruszoną szynką, czosnkiem, pomidorami i orzeszkami. Całość dopraw do smaku zmielonym pieprzem.

Krok 5
Gotowy farsz nałóż w połówki wydrążonych jajek, ułóż je na półmisku i udekoruj rzeżuchą. Tak przygotowane jajka podawaj najlepiej schłodzone.


Dobra rada:
Jeśli nie lubisz rzeżuchy, jajka posyp pokrojonym szczypiorem. Pamiętaj również, aby nie gotować jajek zbyt długo – żółtka wtedy nabiorą sinej barwy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą
Jajka z majonezem to przekąska bardzo popularna. Podaje się je nie tylko na święta, ale także podczas przyjęć, jako część tzw. zimnej płyty. Spróbuj ciekawej alternatywny dla tego dania, czyli jajek z majonezem bazyliowym i rzeżuchą. To zdecydowanie bogatsza wersja – oprócz majonezu i bazyliowego pesto, w jej skład wchodzą też suszone pomidory i prażone orzeszki pinii. A także długodojrzewająca szynka, np. szwarcwaldzka albo serrano. Jej plasterki są bardzo cienkie, łatwo upiec je zatem w piekarniku tak, by stały się chrupiące. Pokrój je na drobne kawałki razem z suszonymi pomidorami, pesto oraz czosnkiem, i przygotuj gęsty sos na bazie majonezu. Jajka przekrój na połówki, wyjmij żółtka, rozetrzyj je i połącz z farszem. Szynka, pomidory i bazyliowy majonez nadadzą jajkom nieco włoskiego charakteru. Ułóż je na półmisku i delikatnie posyp rzeżuchą albo koperkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem. Sprawdź dokładny przepis na jajka z majonezem bazyliowym i rzeżuchą. Przygotuj je na najbliższą okazję.