Zupa ramen - przepis: japońska, najsłynniejsza | Przepisy.pl pixel

Japońska zupa ramen

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
321 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

238 osób wydrukowało

Pobierz pdf

461 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 cm

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 litr

2 sztuki

0.25 łyżeczki

3 sztuki

1 sztuka

150 gramów

100 gramów

100 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według zaleceń producenta. Warzywa pokrój: szczypior w zapałkę, kapustę pak choi na małe cząstki, grzyby w plastry. Ugotuj jaja na twardo, a następnie obierz je i przekrój na pół. Kukurydze ze słoika wypłucz i przetnij na pół.

Krok 2

Grzyby i kapustę przesmaż na patelni.

Krok 3

Tak przygotowane warzywa wraz z porcją makaronu i połówką jajka ułóż na dnie miseczki, w której będziesz serwował zupę.

Krok 4

Boczek pokrój w grube plastry, ułóż je na pergaminie, oprósz solą i pieprzem. Następnie wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, tak aby po upieczeniu boczek był chrupiący z wierzchu, ale cały czas miękki w środku. Upieczony boczek odsącz z nadmiaru tłuszczu i ułóż w misce z warzywami.

Krok 5

Posiekaj imbir, szalotkę i czosnek. W garnku rozgrzej olej sezamowy i podsmaż na nim posiekane przyprawy. Smaż, aż delikatnie się zarumienią. Wtedy dodaj nasiona sezamu i smaż, aż się zarumienią. Całość zalej 1 litrem wody, dodaj dwie Bulionetki Knorr, by smak dania głęboki i intensywny, ponadto pieprz i sos sojowy. Wszystko razem zagotuj.

Krok 6

Gorącym bulionem zalej warzywa w misce.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do rosołu możesz dodać różne składniki, np. zamiast boczku można użyć kilku plastrów surowej polędwicy wołowej. Ponadto w daniu idealnie sprawdzą się natka kolendry, kiełki sojowe i papryka chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Japońska zupa ramenJapońska zupa ramen

Chcesz spróbować azjatyckich przysmaków? Z naszymi przepisami jest to możliwe. Przed Tobą znana na całym świecie zupa ramen, którą przygotujesz według sprawdzonych wskazówek. Nie czekaj i już teraz zapoznaj się z naszą recepturą oraz listą składników, a później rozpocznij kulinarne działania. Smacznego!

Dla kogo?

Zupa ramen przepis oryginalny sprawdzi się w jadłospisie osób lubiących poznawać nowe i ciekawe smaki. W recepturze znajdziesz m.in. grzyby shitake, olej sezamowy oraz kapustę pak choi. Niektórzy zwolennicy tej japońskiej potrawy twierdzą, że przypomina ona nasz polski rosół. Po spróbowaniu napisz nam, czy również dostrzegasz te podobieństwa!

Na jaką okazję?

Przygotuj ramen oryginalny przepis, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś smacznego. Możesz zjeść tę zupę na lunch, obiad czy kolację. Ramen sprawdzi się także jako potrawa na randce. Przygotuj azjatycką zupę dla ukochanej osoby, a z pewnością to doceni. Przez żołądek do serca!

Czy wiesz, że?

Ramen to naprawdę sycące danie. Makaron ugotuj według zaleceń producenta. Warzywa pokrój: szczypior w zapałkę, kapustę pak choi na małe cząstki, grzyby w plastry. Ugotuj jaja na twardo, a następnie obierz je i przekrój na pół. Kukurydze ze słoika wypłucz i przetnij na pół.

Dla urozmaicenia:

Chcesz zmodyfikować nasz przepis na ramen? Śmiało to zrób. Tak naprawdę do zupy możesz dorzucić inne składniki, np. papryczkę chili czy natkę kolendry. Wybierz dodatki według własnych upodobań. Po spróbowaniu ramen przepis koniecznie podziel się opinią w komentarzu. Napisz nam, czy wszystko Ci smakowało!