Jednogarnkowy makaron przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jednogarnkowy makaron

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 słoik

400 gramów

600 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynie umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Pomidorki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Wlej do garnka sos Knorr, dodaj śmietanę i wszystko chwilę zagotuj.

Krok 3

Teraz dodaj pomidorki, makaron oraz dynię. Gotuj wszystko na małym ogniu mieszając ostrożnie od czasu do czasu przez ok 10-15 minut, aż makaron zmięknie. Podawaj z świeżymi listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć również innych makaronów jak np. penne. Jeśli w trakcie gotowania uznasz, że sos jest zbyt gęsty dolej odrobinę wody.

Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

1

Opinie o przepisie

  • Marta

    Marta , 16.09.2022

    Nie byłam przekonana do połączenia makaronu z dynią. Zmieniłam zdanie po wypróbowaniu tego przepisu. Pycha! Danie posypałam parmezanem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jednogarnkowy makaronJednogarnkowy makaron

Zazwyczaj kuchenną codziennością jest sterta naczyń w zlewie, będąca pozostałością po przygotowywaniu posiłku. Widok ten można łatwo zmienić, jeśli wybierzecie dania jednogarnkowe, takie jak włoski makaron z sosem bolognese, dynią piżmową i pomarańczowymi pomidorkami. Co wyróżnia tę potrawę? Idealny smak, łatwość oraz krótki czas przygotowania. Makaron przypadnie więc do gustu tym z was, którzy nie mogą poświęcić kilku godzin na codzienne gotowanie.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika prostej i aromatycznej kuchni włoskiej.

Na jaką okazję?

Jednogarnkowy makaron z sosem bolońskim to doskonała propozycja na urozmaicenie codziennego menu obiadowego. Danie możecie przygotować także na kolację lub zaserwować podczas niespodziewanej wizyty gości.

Dla urozmaicenia:

Spaghetti możesz zastąpić makaronem penne lub inną ulubioną odmianą włoskiej pasty.