
Składniki
1 sztuka
1 szklanka
0.5 szklanki
1 sztuka
1.5 szklanki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Różyczki kalafiora gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Obie mąki, jajo i mleko mieszamy aż uzyskamy ciasto w konsystencji przypominające naleśnikowe, dodajemy papryczki chilli, czosnek, imbir, mini kostki i pozostałe przyprawy. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy na brązowy kolor w głębokim tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kalafior w cieście
Jeśli szukasz sposobu na oryginalną, a jednocześnie łatwą do przygotowania przekąskę, spróbuj kalafiora w cieście. Może być ciekawą alternatywą dla klasycznego, podanego z bułką tartą, a najlepiej sprawdzi się jako ciepły poczęstunek podczas przyjęcia. Kalafiora ugotuj na półtwardo i podziel na małe różyczki, po czym zanurzaj je w cieście pszenno-kukurydzianym. Dopraw je do smaku orientalnymi przyprawami: curry, imbirem i chili, a także czosnkiem oraz pietruszką. Łagodny, lekko słodki kalafior wspaniale skomponuje się z wyrazistym ciastem. Smaż go w głębokim tłuszczu o neutralnym smaku, najlepiej na rafinowanym oleju. Kiedy ciasto uzyska złocisto-brązowy kolor, wyjmij kawałki kalafiora z tłuszczu i odsącz je na papierowym ręczniku. Tak przygotowanego kalafiora w cieście serwuj na ciepło, np. z dodatkiem gęstego sosu czosnkowego, BBQ albo z ketchupem. Oprócz kalafiora możesz w ten sposób usmażyć także brokuła. Przekonaj się, że proste rozwiązania są niekiedy najlepsze. Życzymy smacznego.