
Składniki
1 sztuka
null szczypt
null szczypt
1 łyżka
0.5 pęczka
1 łyżka
5 sztuk
0.5 pęczka
0.3 szklanki
0.5 pęczka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalmary rozmroź. Cebulę pokrój na piórka, 3 ząbki czosnku posiekaj, a dwa zostaw w całości. Natkę pietruszki posiekaj.
Krok 2
Na rozgrzane masło wrzuć cebulę i posól. Smaż, aż się zarumieni, po czym wlej kieliszek wina
Krok 3
Kiedy wino odparuje, wyjmij cebulę, przełóż do miseczki i dopraw pieprzem.
Krok 4
Kalmary wrzuć na gorącą patelnię, aby odparowały z wody. Dodaj oliwę oraz czosnek posiekany i w całości. Dopraw papryką ostrą oraz słodką.
Krok 5
Podsmaż kalmary, po czym dodaj cebulę i kieliszek wina. Podgrzewaj, aby uzyskać sos o gęstej konsystencji. Na koniec posyp posiekaną natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej