Karczek z surówką z kapusty pekińskiej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karczek z surówką z kapusty pekińskiej

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

4

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku zawsze robię zalewę do mięsa, aby zamarynować karczek i odłożyć go do lodówki. Mięso wtedy przejdzie przyprawami, wystarczy nawet na 30 minut. Tak więc przepis na zalewę do mięsa: Do kubka nalewam oliwy tak połowę i dodaję rosołek drobiowy. Do smaku kilka kropel przyprawy Maggi i pieprzu. Po wymieszaniu dodaję jeszcze paprykę słodką i ostrą po około 1/2 łyżeczki, ale pamiętajcie to jest do smaku i każdy musi trochę dostosować ilość przypraw do swoich wymagań. Do tak sporządzonej mikstury wyciskam 3 ząbki czosnku. Całość już gotowa więc pozostaje tylko natarcie mięsa i odłożenie go do lodówki.

Krok 2

Kolejnym etapem naszego obiadku jest sporządzenie kapusty pekińskiej. 1/2 kapusty przekrójcie na pół, a następnie na cienkie paseczki pokrójcie do miski. Do tak skrojonej kapusty dodaję marchewkę - trę ją na najmniejszych oczkach w tarle. Całość mieszam i posypuję łyżeczką cukru, a także do smaku pieprzem. Na całość wyciskam także 1/2 cytryny i około 2 łyżki oliwy. Wszystko mieszam i próbuję na ogół jest w porządku. Najlepiej smakuje jak przejdzie tak po około 30 minutach.

Krok 3

Gdy już surówka jest gotowa pomału zaczynam zabierać się za mięsko. Na rozgrzaną patelnię wrzucam mięso wraz z zalewą i smażę z każdej strony.Nie napiszę dokładnie czasu bo to ciężko określić, po prostu mięso ma być usmażone nie surowe. Gotowe mięso wykładam na talerz i dodaję surówkę. Widok bardzo przyjemny, taki kolorowy, optymistyczny wręcz wiosenny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karczek z surówką z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karczek z surówką z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karczek z surówką z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karczek z surówką z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karczek z surówką z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karczek z surówką z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karczek z surówką z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karczek z surówką z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej