Kaszanka z cebulką i jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszanka z cebulką i jajkiem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

5

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszankę obierz z flaka i pokrój na grube plastry. Cebule obierz, pokrój w ćwierć plasterki.

Krok 2

Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę. Skrop ją przyprawą Delikat, dodas sos sałatkowy, przykryj patelnię i duś na małym ogniu aż zmięknie a następnie przełóż na talerzyk.

Krok 3

Na tę samą rozgrzaną patelnię połóż kawałki kaszanki i podsmaż je aż się zrumienią, dodać cebulkę. Na wierzch wybij jajka i poczekaj aż się zetną. Podawaj z pieczywem i pomidorami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszanka z cebulką i jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszanka z cebulką i jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszanka z cebulką i jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszanka z cebulką i jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszanka z cebulką i jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszanka z cebulką i jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszanka z cebulką i jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszanka z cebulką i jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszanka z cebulką i jajkiem Kaszanka z cebulką i jajkiem

Kaszanka z patelni to potrawa znana od wielu lat, którą pamiętają szczególnie starsze pokolenia. Jej przygotowanie było bardzo proste, doskonale sprawdzała się więc jako szybkie danie na kolację, a nawet na obiad. Dziś najczęściej przygotowywana jest na grillu, tradycyjnie lub z różnymi dodatkami. Mamy dla was propozycję na potrawę oryginalną, nawiązującą do klasyki, którą jest kaszanka z cebulą i jajkiem. Danie wyróżnia wyjątkowy aromat oraz ciekawe zestawienie smaków. Spróbujcie, a kaszanka z pewnością częściej będzie gościć na waszym stole!

Dla kogo?

Kaszanka z jajkiem i cebulą to potrawa dla każdego! Przypadnie do gustu miłośnikom szybkich dań, nawiązujących do polskiej tradycji kulinarnej.

Na jaką okazję?

Kaszanka smażona z jajkiem sprawdzi się jako danie obiadowe. Możecie ją także przygotować na kolację.

Czy wiesz, że?

Kaszanka nie jest znana jedynie w Polsce. Często gości na stołach słowackich, węgierskich i niemieckich. W naszym kraju niezwykle popularna jest na Śląsku, gdzie spotkacie ją pod nazwą „krupniok”. Od 2016 roku danie to posiada europejski certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Dla urozmaicenia:

Kaszanka z patelni z jajkiem świetnie smakuje zarówno solo, jak i ze świeżym pieczywem i pomidorami.