KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

2

heart
91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

farsz:

1 kilogram

2 sztuki

ciasto:

3 łyżki

1 łyżka

10 szczypt

500 gramów

10 szczypt

3 sztuki

1 szklanka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotowałam farsz,aby mógł sobie troszkę przejść przyprawami. A więc, ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie, odcedziłam i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę, to samo zrobiłam z serem białym. Cebulę poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oleju, dodałam do farszu. Doprawiłam solą i pieprzem ( tych nie żałowałam). Dobrze wyrobiłam rękoma i odstawiłam.Po jakimś czasie warto spróbować troszkę farszu czy aby napewno jest dobrze przyprawiony:)

Krok 2

Czas na zrobienie ciasta. Na mojej stolnicy, która jest chyba starsza ode mnie,ale za to w idealnym stanie przesiałam mąkę. Na środku zrobiłam wgłębienie, wlałam żółtka i olej. Lekko zarobiłam ciasto i dodawałam stopniowo ciepłej wody, cały czas wyrabiając ciasto. Kiedy wody było już dość energicznie wygniotłam ciasto na elastyczną kulę:P.

Krok 3

Ciasto podzieliłam na 3 części, każdą cienko rozwałkowałam i wycięłam szklanką okrągłe placki, na każdy ułożyłam farsz ( ok 1 łyżeczki ), skleiłam boki.

Krok 4

Pierogi wrzuciłam na osolony wrzątek, gotowałam 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podałam okraszone skwarkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej