
Składniki
50 gramów
1 łyżka
0.5 szklanki
1 łyżeczka
5 sztuk
2 łyżki
4 sztuki
0.75 mililitra
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę i włoszczyznę obierz i posiekaj.
Krok 2
Dodaj pokrojony w kostkę boczek i przesmaż razem z warzywami na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3
Podlej winem wymieszanym z bulionem i gotuj przez 25 minut.
Krok 4
Wymieszaj z obranymi ze skórki, rozkrojonymi w ósemki pomidorami i duś na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
Krok 5
Wymieszaj z koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku i zestaw z ognia. Przetrzyj sos przez sitko, dodaj mąkę rozprowadzoną z wodą i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Krok 6
Pieczarki oczyść i potnij w cienkie paseczki, wymieszaj z sosem, podgrzej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej