
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
3 dekagramy
1 łyżeczka
1 sztuka
20 dekagramów
3 sztuki
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połowę cebuli posiekaj i zeszklij na tłuszczu.
Krok 2
Bułkę namocz, odciśnij. Grzyby namocz i odsącz.
Krok 3
Mięso zmiel w maszynce wraz z połową cebuli i grzybami oraz bułką.
Krok 4
Do masy dodaj roztarty z solą czosnek, całe jajo, mąkę ziemniaczaną, podsmażoną cebulę oraz przyprawy.
Krok 5
Całą masę dokładnie wyrób, przypraw do smaku i formujemy z niej duże kule.
Krok 6
Zagotuj osoloną wodę i do wrzątku wkładaj uformowane klopsy. Gotuj około 20 minut na wolnym ogniu. Podajemy z sosami: ogórkowym, śmietanowym, kwaśnym i ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej