Pełnoziarnista tarta grzybowo – śmietanowa z tymiankiem
średnie
10 osób zapisało

Składniki
0.5 szklanki
1 łyżeczka
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
30 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę mieszamy z oliwą i wodą. Zagniatamy ciasto (w zależności od wilgotności mąki dodajemy mniej lub więcej wody – ciasto powinno być zwarte i elastyczne). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę tarty.
Krok 2
Jajka roztrzepujemy w miseczce z tymiankiem, mieszamy z sosem grzybowym i wylewamy na tartę, wierzch oprószamy tymiankiem.
Krok 3
Zapiekamy 40 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej