Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 szklanka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżeczki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szybkie i proste danie dla 1 -2 osób . Otworzyć Gorący kubek. Wbić do niego jajko, zamieszać. Dolać zimnej wody do wysokości zaznaczonej na ściance . Wymieszać dokładnie i zostawić aż puree zgęstnieje.

Krok 2

Wyłożyć na miseczkę. Dosypać pokrojoną natkę pietruszki i utarty ser żółty, mąkę . Wyrobić ciasto.

Krok 3

Nastawić osoloną wodę do gotowania klusek. Z ciasta utoczyć wałeczki i pociąć na kluski takie jak kopytka lub kłaść na wrzątek za pomocą łyżeczki kluski i gotować 3 minuty od wypłynięcia.

Krok 4

Na patelni rozgrzać masło i lekko je zrumienić. Wyłączyć gaz pod patelnią. Wyjmować kluseczki łyżką cedzakową dobrze je odsączając. Wrzucać na masło. Zamieszać by pokryły się tłuszczem. Można posypać odrobiną bułki tartej i chwilę obsmażać.

Krok 5

Podawać posypane pokrojonym szczypiorem i drobniutko pokrojoną papryczką. Oczywiście można też okrasić skwareczkami z boczku lub polać sosem np. pomidorowym, ale takie są bardzo smaczne i najprostsze .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej