Kolorowa sałatka z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowa sałatka z kurczakiem

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

7

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 garść

0.5 szklanki

2 sztuki

3 łyżeczki

3 łyżki

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

6 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Mięso dokładnie umyj, przelej wrzątkiem i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w kostkę lub paseczki i posól. Kawałki kurczaka wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smaż co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty. Dodaj przyprawę pomidory z czosnkiem i bazylią i smaż przez kolejne 3 minuty, często mieszając aż kurczak ładnie się zarumieni. Gotowego kurczaka przełóż do miseczki.

Krok 3

Obetnij końcówki od umytego rabarbaru i pokrój na plasterki grubości około 0,3-0,4 cm. Olej połącz z cukrem i tak przygotowaną pastę wymieszaj z plasterkami rabarbaru. Odstaw je na minimum 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Krok 4

Mango pokrój w kostkę lub słupki, pomidorki na połówki lub ćwiartki, a cebulę w piórka.

Krok 5

Wszystkie składniki dressingu (olej, przyprawę czosnek z ziołami prowansalskimi Knorr, miód oraz ocet i sól) zblenduj.

Krok 6

W szerokiej misce połącz kaszę z połową przygotowanego dressingu, kurczakiem, mango i cebulą. Na talerze wyłóż naprzemiennie wymieszane składniki oraz roszponkę i pomidorki. Całość polej pozostałym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowa sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej