Kolorowy ratatouille video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowy ratatouille - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

110

heart
494 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

400 gramów

3 łyżki

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, bakłażana, cukinię i obie papryki pokrój w grubą na 2 cm kostkę. Marchew obierz, przekrój po długości na pół, pokrój w cienkie pół plastry, a czosnek posiekaj.

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż warzywa - zaczynając od cebuli, marchwi i papryki, dodaj czosnek, bakłażana, cukinię i pomidory z puszki. Dodaj bulion na włoszczyźnie i gotuj pod przykryciem około 20-25 minut, w razie potrzeby możesz dodać więcej wody.

przepisy.pl

Dobra rada:

Warzywa podawaj z chlebem, udekorowane łyżką śmietany lub jogurtem. Jeżeli chcesz, żeby Twoje danie było wegańskie, użyj produktów pochodzenia roślinnego.

4

Opinie o przepisie

  • Maruś

    Maruś , 11.11.2023

    Polecam dodać trochę płatków chili może jalapeno, papryki wędzonej oraz ziół prowansalskich na etapie smażenia dla koneserów mocniejszych smaków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weganski.com

    Weganski.com , 23.01.2022

    Pychota i naprawdę smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika

    Weronika , 15.01.2022

    Wygląda znakomicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Muszę zrobić takie cos.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowy ratatouille - VIDEOKolorowy ratatouille - VIDEO

Ratatouille to znane wegetariańskie danie pochodzące z Prowansji. W różnych wariantach jest popularne szczególnie w regionach śródziemnomorskich. Ma postać warzywnego gulaszu, a jego wielką zaletą jest prostota. Łatwo go przyrządzić, ale żeby wyszedł jak najlepszy, trzeba zachować odpowiednią kolejność smażenia warzyw. Powinny być jędrne, ale nie rozgotowane, dlatego ich przygotowanie zacznij od tych najtwardszych. Najpierw podsmaż cebulę z marchewką oraz papryką. Po chwili dodaj cukinię, następnie bakłażana. Nie obieraj go ze skórki, by jego kawałki nie straciły kształtu i zachowały swój wyrazisty kolor. Nie podgrzewaj warzyw zbyt długo, ponieważ zmiękną jeszcze podczas duszenia w sosie, który powstanie po dodaniu pomidorów z puszki. Nadają się także świeże. Jeśli się na nie zdecydujesz, możesz użyć ich w całości, bez usuwania gniazd. Ratatouille podawaj ze świeżą kolendrą oraz z chrupiącą bagietką. Pasuje także z dodatkiem kaszy jaglanej lub kuskus. Przygotuj to danie na wegański obiad!