Kopytka z sosem koperkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka z sosem koperkowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsypać proszek ziemniaczany z torebki fixu. Dolać 1 i 4/5 szklanki zimnej wody. Dokładnie wymieszać rozcierając grudki. Zostawić pod przykryciem na 10 minut.

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 1

Krok 2

Blat lub stolnicę posypać mąką - wyłożyć masę na kopytka . Podzielić na kawałki. Uformować wałeczki i kroić na kluski ( wielkość wg upodobania ).

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 2

Krok 3

Nastawić w garnku osoloną wodę na gotowanie kopytek. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 3

Krok 4

-Wyjmować łyżka cedzakową.

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 4

Krok 5

-W małym rondelku rozgrzać masło. Wsypać koperek i zasmażyć go. Posypać 2 płaskimi łyżkami mąki. Zamieszać . Rozprowadzić szklanką wody i śmietanką.

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 5

Krok 6

Wrzucić rozkruszony bulion warzywny .Zagotować mieszając na małym gazie. Podawać polane sosem koperkowym , udekorowane gałązkami koperku z surówką . Mogą być dodatkiem do gotowanych pulpetów , mięs gotowanych , jajek na twardo w sosie koperkowym itp - lub samodzielnym daniem.

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Buraczkowe kopytka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej