Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym
średnie
85 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
1 szklanka
0.5 pęczka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
3 sztuki
3 łyżki
0.25 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
2 łyżki oleju rozgrzać w woku, podsmażyć posiekany czosnek i imbir, dodać pokrojone w kostkę pomidory, smażyć 2 minuty.

Krok 2
Odstawić, dodać 2 łyżki sosu sojowego, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Wymieszać.

Krok 3
Obrane bataty drobno zetrzeć. Czosnek, chili i ziarna kolendry rozetrzeć na gładką pastę, wymieszać z batatami i pozostałym sosem sojowym, doprawić pieprzem z Wietnamu Knorr.

Krok 4
Masę z batatów podzielić na 12 równych część i ulepić 12 płaskich okrągłych placuszków, obtoczyć je w mące i ponownie uformować.

Krok 5
Smażyć z obu stron, na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać ziarnem sezamowym. Podawać z przygotowanym sosem pomidorowo-sojowym.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej