Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
120 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 szklanka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

3 sztuki

3 łyżki

0.25 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

2 łyżki oleju rozgrzać w woku, podsmażyć posiekany czosnek i imbir, dodać pokrojone w kostkę pomidory, smażyć 2 minuty.

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - Krok 1

Krok 2

Odstawić, dodać 2 łyżki sosu sojowego, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Wymieszać.

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - Krok 2

Krok 3

Obrane bataty drobno zetrzeć. Czosnek, chili i ziarna kolendry rozetrzeć na gładką pastę, wymieszać z batatami i pozostałym sosem sojowym, doprawić pieprzem z Wietnamu Knorr.

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - Krok 3

Krok 4

Masę z batatów podzielić na 12 równych część i ulepić 12 płaskich okrągłych placuszków, obtoczyć je w mące i ponownie uformować.

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - Krok 4

Krok 5

Smażyć z obu stron, na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać ziarnem sezamowym. Podawać z przygotowanym sosem pomidorowo-sojowym.

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - Krok 5
pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej