Królik marynowany pieczony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Królik marynowany pieczony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
35 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

50 gramów

marynata:

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 litr

2 łyżki

5 ziaren

2 sztuki

125 mililitrów

1 łyżka

1 pęczek

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Królika oczyść i podziel na porcje. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce. Koper i natkę pietruszki posiekaj. Cebulę posiekaj.

Krok 2

Wodę z cukrem, pieprzem, liściem laurowym, startą pietruszką, starta marchewką gotuj przez 10 minut. Dodaj ocet Marynatę do kurczaka Knorr i ponownie zagotuj.

Krok 3

Dodaj cebulę, natkę pietruszki, koperek, i olej.

Krok 4

Królika zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny.

Krok 5

Po tym czasie przełóż królika do naczynia żaroodpornego, naszpikuj słoniną i czosnkiem i piec w piekarniku przez ok. 50 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królik marynowany pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królik marynowany pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królik marynowany pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królik marynowany pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królik marynowany pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królik marynowany pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królik marynowany pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Królik marynowany pieczony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej