
Składniki
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
300 mililitrów
60 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy krótko w osolonej wodzie. Na maśle przesmażamy pokrojonego kurczaka, dodajemy pory, pieczarki.
Krok 2
Następnie dodajemy łyżkę mąki, dokładnie ją rozprowadzamy mlekiem. Zagotowujemy wszystko razem, na koniec dodajemy musztardę, szałwię i ziemniaki.
Krok 3
Ciasto rozkładamy w naczyniu do zapiekania, przekładamy farsz z kurczaka, porów i pieczarek. Przykrywamy warstwą ciasta, smarujemy masłem. Pozostałe ciasto kroimy w paski i układamy na wierzchu falbanki. Również smarujemy masłem rozpuszczonym. Pieczemy przez 40-50 minut w temp. 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej