Kurczak po libańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po libańsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
328 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

462 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

6 sztuk

200 mililitrów

1 łyżeczka

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaj czosnek, chili oraz natkę pietruszki. Cytryny otrzyj ze skórki i wyciśnij z nich sok. Piersi kurczaka pokrój pod kątem w cienkie plastry.

Kurczak po libańsku - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj jogurt, sól, połowę chili oraz czosnku. Dodaj całą startą skórkę i połowę soku z obu cytryn. W powstałej marynacie zanurz piersi kurczaka i odstaw je na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie kurczaka wyjmij z marynaty , oczyść papierowym ręcznikiem usmaż na patelni . Kurczaka przełóż na bok.

Kurczak po libańsku - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni, na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek na złoty kolor i dodaj chili. Smaż chwilę, po czym dodaj natkę pietruszki, pozostały sok z cytryny oraz przyprawę Za'atar Knorr. Powstałym sosem polej usmażone piersi kurczaka.

Kurczak po libańsku - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie lubisz ostrych potraw, zrezygnuj z papryczki chili.

2

Opinie o przepisie

  • ???

    ??? , 29.01.2022

    nie ma słowa o smażeniu kurczaka

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po libańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po libańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po libańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po libańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po libańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po libańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po libańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po libańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po libańskuKurczak po libańsku

Skąd czerpiesz pomysły, przygotowując posiłki? Czy warto inspirować się tym, co pochodzi z zupełnie innej kultury i tradycji? Zdecydowanie tak! Gdyby zebrać przepisy z różnych zakątków świata, wysnułoby się przede wszystkim jeden wniosek: w kuchni nie ma mowy o nudzie! To mieszanka różnych smaków, kolorów, struktur oraz sposobów przygotowania. Jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z poznawaniem nowych receptur, sięgnij po przepis na kurczaka po libańsku! Gotowy?

Dla kogo?

Dla miłośników delikatnego smaku kurczaka z dodatkiem wyrazistych przypraw.

Na jaką okazję?

Przygotowanie kurczaka po libańsku zajmie Ci w sumie 25 minut. To sposób na szybkie danie nawet po całym dniu w pracy.

Czy wiesz, że?

Kuchnia libańska bazuje przede wszystkim na przyprawach. Aromat dania odgrywa tam dużą rolę!

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie lubisz ostrych przypraw, zrezygnuj z papryczki chili.