Pikantny kurczak duszony w piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w piwie

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Łyżeczkę marynaty wymieszaj z łyżką oleju i nanieś na mięso. Odstaw na co najmniej 30 minut.

Krok 2

Na dużej patelni, na łyżce oliwy podsmaż kurczaka równomiernie. Wlej piwo, przykryj przykrywką i smaż ok. 40 min, przekładając kurczaka od czasu do czasu na drugą stronę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w piwie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w piwieKurczak w piwie

Kurczak w piwie – danie proste w przygotowaniu, smaczne i uniwersalne. Dzięki duszeniu mięso staje się delikatne, kruche oraz soczyste, a odpowiednio dobrane przyprawy i dodatki poprawiają jego smak. Jeśli więc lubisz drobiowe mięso, koniecznie wypróbuj ten przepis. Taki sposób przyrządzenia będzie świetną alternatywą dla pieczenia i smażenia. Zacznij od zamarynowania kilku porcji kurczaka w pikantnej przyprawie oraz oliwie, po czym dokładnie natrzyj nią mięso, by smaki oraz aromaty w nie wniknęły. Na koniec odłóż mięso na chwilę i podsmaż, żeby zamknąć wszystkie soki. Tak przygotowane zalej piwem – wybierz to o delikatnym smaku i niewielkiej skali goryczki, np. pszeniczne. Duś kurczaka do miękkości, od czasu do czasu go obracając. Gotowe danie serwuj tak, jak lubisz najbardziej – będą do niego pasować frytki lub łódeczki z ziemniaków, skomponowane z sosem czosnkowym albo barbecue. Sprawdzi się też ryż i makaron. Do tego zielona sałatka z rukoli lub miksu sałat i zestaw obiadowy gotowy. Spróbuj!