Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami
łatwe
210 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
200 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Do przestudzonej kaszy dodaj posiekane zioła.

Krok 2
Fix wymieszaj w 150 ml ciepłej wody i odstaw na 3 minuty. Następnie wymieszaj dokładnie z ugotowaną kaszą.

Krok 3
Umytego kurczaka osusz i natrzyj wewnątrz i na zewnątrz przyprawą do kurczaka. Następnie wypełnij jego środek przygotowaną kaszą i zepnij otwór wykałaczkami lub zszyj dratwą.

Krok 4
Kurczaka ułóż w brytfance i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 70 minut. Po 35 minutach obróć kurczaka i piecz kolejne 35 minut. Upieczonego kurczaka podawaj z chrupiącymi sałatami lub np. mizerią.


Dobra rada:
Zamiast kaszy gryczanej możesz użyć innego rodzaju kaszy, np. pęczaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami
Chcesz przyrządzić smaczny obiad dla całej rodziny? Kurczak faszerowany kaszą będzie strzałem w dziesiątkę! Soczyste mięso i ciekawy środek to duet doskonały, o czym już wkrótce się przekonasz. Wystarczy 90 minut i kurczak nadziewany kaszą będzie gotowy. Recepturę już znasz, więc do dzieła!
Dla kogo?
Kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami to dosyć prosty sposób na mięso pieczone w całości. Nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, by go przyrządzić. Wszystkie kroki znajdziesz w naszej recepturze, stosuj się do porad, a uzyskasz najlepsze rezultaty. Kto wie, może kurczak faszerowany kaszą gryczaną na stałe zagości w Twoim menu?
Na jaką okazję?
Kurczak jest mięsem kruchym, delikatnym, nie wymaga długiej obróbki i wielogodzinnego marynowania. Sprawdzi się więc na każdą okazję, zarówno na uroczysty obiad, jak i codzienne danie. Nadziej go kaszą gryczaną i ziołami. Kasza ta ma charakterystyczny smak i zapach, który urozmaici delikatne w smaku mięso drobiowe.
Czy wiesz, że?
Jeśli wolisz użyć innej kaszy, np. gryczanej niepalonej albo jęczmiennej, to śmiało spróbuj. Wymieszaj ją ze świeżym rozmarynem i pietruszką, a następnie z rozrobionymi przyprawami do mięs. Dzięki temu kurczak pieczony z kaszą gryczaną będzie tworzył jednolitą masę. Nadziej nią mięso i zapiecz. Pamiętaj o tym, by dokładnie zaszyć otwór.
Dla urozmaicenia:
Pieczona pierś z kurczaka z kaszą gryczaną idealnie komponuje się z różnego rodzaju sałatami, mizerią i sosami. Dobry będzie na przykład ziołowy, czosnkowy lub majonezowy. Sprawdź nasz przepis na kurczaka nadziewanego kaszą gryczaną i ziołami, a swoją opinią podziel się w komentarzu.