Kurczak nadziewany kaszą gryczaną – pieczony | Przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Do przestudzonej kaszy dodaj posiekane zioła.

Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - Krok 1

Krok 2

Fix wymieszaj w 150 ml ciepłej wody i odstaw na 3 minuty. Następnie wymieszaj dokładnie z ugotowaną kaszą.

Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - Krok 2

Krok 3

Umytego kurczaka osusz i natrzyj wewnątrz i na zewnątrz przyprawą do kurczaka. Następnie wypełnij jego środek przygotowaną kaszą i zepnij otwór wykałaczkami lub zszyj dratwą.

Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - Krok 3

Krok 4

Kurczaka ułóż w brytfance i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 70 minut. Po 35 minutach obróć kurczaka i piecz kolejne 35 minut. Upieczonego kurczaka podawaj z chrupiącymi sałatami lub np. mizerią.

Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kaszy gryczanej możesz użyć innego rodzaju kaszy, np. pęczaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołamiPieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami

Chcesz przyrządzić smaczny obiad dla całej rodziny? Kurczak faszerowany kaszą będzie strzałem w dziesiątkę! Soczyste mięso i ciekawy środek to duet doskonały, o czym już wkrótce się przekonasz. Wystarczy 90 minut i kurczak nadziewany kaszą będzie gotowy. Recepturę już znasz, więc do dzieła! 

Dla kogo?

Kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami to dosyć prosty sposób na mięso pieczone w całości. Nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, by go przyrządzić. Wszystkie kroki znajdziesz w naszej recepturze, stosuj się do porad, a uzyskasz najlepsze rezultaty. Kto wie, może kurczak faszerowany kaszą gryczaną na stałe zagości w Twoim menu?

Na jaką okazję?

Kurczak jest mięsem kruchym, delikatnym, nie wymaga długiej obróbki i wielogodzinnego marynowania. Sprawdzi się więc na każdą okazję, zarówno na uroczysty obiad, jak i codzienne danie. Nadziej go kaszą gryczaną i ziołami. Kasza ta ma charakterystyczny smak i zapach, który urozmaici delikatne w smaku mięso drobiowe.

Czy wiesz, że?

Jeśli wolisz użyć innej kaszy, np. gryczanej niepalonej albo jęczmiennej, to śmiało spróbuj. Wymieszaj ją ze świeżym rozmarynem i pietruszką, a następnie z rozrobionymi przyprawami do mięs. Dzięki temu kurczak pieczony z kaszą gryczaną będzie tworzył jednolitą masę. Nadziej nią mięso i zapiecz. Pamiętaj o tym, by dokładnie zaszyć otwór. 

Dla urozmaicenia:

Pieczona pierś z kurczaka z kaszą gryczaną idealnie komponuje się z różnego rodzaju sałatami, mizerią i sosami. Dobry będzie na przykład ziołowy, czosnkowy lub majonezowy. Sprawdź nasz przepis na kurczaka nadziewanego kaszą gryczaną i ziołami, a swoją opinią podziel się w komentarzu.