Kurczak zapiekany z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak zapiekany z ryżem

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

7

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

40 gramów

200 gramów

0.5 szklanki

70 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotować na sypko z dodatkiem Bulionu na włoszczyźnie Knorr, odstawić do wystudzenia.

Krok 2

Kurczaka pokroić w drobną kotkę, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka łagodnego. Paprykę pokroić w kostkę, dymkę posiekać, Orzechy drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce.

Krok 3

Na łyżce oleju podsmażyć kurczaka, następnie dodać paprykę czerwoną, smażyć ok 3 minut. Odstawić.

Krok 4

Do ugotowanego ryżu dodać posiekane orzechy, połowę dymki, sos sojowy i śmietankę, wymieszać - następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na ryż ułożyć kurczaka z papryką, całość posypać żółtym serem i posypać pozostałą dymką. Zapiekać w piekarniku w temp 180 stopni 10-15 minut.

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Lila

    Lila , 28.07.2021

    Jestem w szoku, Wielka pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak zapiekany z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak zapiekany z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak zapiekany z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak zapiekany z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak zapiekany z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak zapiekany z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak zapiekany z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak zapiekany z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej