Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta
NOWY PRZEPIS
łatwe
11 osób zapisało

Składniki
12 sztuk
1 opakowanie
40 gramów
2 sztuki
1 sztuka
60 gramów
20 gramów
6 listki
30 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaka obierz i pokrój w drobną kostkę. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku ok 5 minut aż będzie miękki.
Krok 2
Cukinię pokrój w drobną kostkę. Podsmaż z oliwą, wlej 200ml wody, dodaj Fix Knorr oraz ugotowane ziemniaki. Całość gotuj ok 10 minut aż zgęstnieje. Odstaw aby nie co ostygło.
Krok 3
Sos warzywny przełóż do miski i połącz z ricottą. Gotowy farsz przełóż do rękawa cukierniczego.
Krok 4
Oczyść kwiaty cukinii starając się ich nie rozerwać. Następnie nadziewaj każdy kwiat i układaj na blaszce z piekarnika.
Krok 5
Pomidorki i oliwki przekrój na pół. Podsmaż chwilę na oliwie i dopraw listkami bazylii.
Krok 6
Zetrzyj parmezan. Rozgrzej piec do 180 stopni. Kwiaty cukinii posyp serem i zapiekaj przez 5 minut. Podawaj z podsmażonymi pomidorkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta
W Polsce cukinię znamy bardzo dobrze. Chętnie dodajemy ją do leczo, przygotowujemy z niej zupy albo chrupiące placuszki. Na uwagę zasługują także kwiaty cukinii, które z apetytem jada się, chociażby we Włoszech. Zdecydowanie odmienią nasze menu, a zwyczajny posiłek dzięki kwiatom cukinii z serem ricotta stanie się wykwintną ucztą.
Dla kogo?
Dla poszukiwaczy niebanalnych smaków i frykasów. Kwiaty cukinii to delikatny produkt, jednak odrobina wprawy wystarczy, by stworzyć z nich przysmak, który twoi goście nagrodzą owacjami na stojąco.
Na jaką okazję?
Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta i warzywami na ciepło proponujemy podawać podczas uroczystych spotkań przy stole. Stanowią wyszukane danie, które będzie pasować do ważnych okazji, w tym świąt.
Czy wiesz, że?
Oczyszczając kwiaty cukinii, trzeba być bardzo ostrożnym. Najlepiej jest opłukać je pod niezbyt silnym strumieniem chłodnej wody, a następnie osuszyć na ręczniku papierowym.
Dla urozmaicenia:
Wybornie smakują kwiaty cukinii z ricottą w cieście francuskim. Można je również smażyć po zanurzeniu w cieście naleśnikowym.