
Składniki
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
3 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
5 łyżek
5 listki
500 gramów
750 gramów
12 sztuk
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Cebulę i czosnek posiekaj, a paprykę pokrój w kostkę. Podsmaż w szerokim rondlu i dodaj mięso mielone. Smaż kilka minut, mieszając często.
Krok 2
Pomidory pokrój w kostkę i wraz z pastą pomidorową dodaj do mięsa. Dopraw Tymiankiem Knorr oraz kostką wołową Knorr i całość duś ok. 15 minut.
Krok 3
Umyj i osusz szpinak i podsmaż na drugiej patelni z odrobiną oliwy.
Krok 4
W naczyniu żaroodpornym układaj płaskie warstwy ciepłego sosu oraz płatków makaronu. Przełóż makaron z mięsem trzykrotnie, aż do wyczerpania składników.
Krok 5
Na wierzchu ułóż szpinak i porwany ser. Całość zakryj folią aluminiową i piecz przez 40 minut. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne
Lasagne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. Płaty makaronu przełożone mięsem mielonym i sosem pomidorowym to danie, o którym warto czasem sobie przypomnieć i podać na obiad. Rodzina będzie zachwycona, a prośby o dokładkę gwarantowane!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy uwielbiają lasagne, jak i dla tych, którzy jeszcze jej nie próbowali. To danie każdemu posmakuje!
Na jaką okazję?
To świetny pomysł zarówno na codzienny, jak i uroczysty obiad. Bo zawsze jest okazja na coś dobrego!
Czy wiesz, że?
Nazwą lasagne określa się prostokątne płaty makaronu, jak i potrawę na bazie tego makaronu. Danie wywodzi się z kuchni włoskiej.
Dla urozmaicenia:
Potrawę możesz też posypać parmezanem.