Lasagne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
135 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

5 łyżek

5 listki

500 gramów

750 gramów

12 sztuk

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Cebulę i czosnek posiekaj, a paprykę pokrój w kostkę. Podsmaż w szerokim rondlu i dodaj mięso mielone. Smaż kilka minut, mieszając często.

Krok 2

Pomidory pokrój w kostkę i wraz z pastą pomidorową dodaj do mięsa. Dopraw Tymiankiem Knorr oraz kostką wołową Knorr i całość duś ok. 15 minut.

Krok 3

Umyj i osusz szpinak i podsmaż na drugiej patelni z odrobiną oliwy.

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym układaj płaskie warstwy ciepłego sosu oraz płatków makaronu. Przełóż makaron z mięsem trzykrotnie, aż do wyczerpania składników.

Krok 5

Na wierzchu ułóż szpinak i porwany ser. Całość zakryj folią aluminiową i piecz przez 40 minut. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - LasagneLasagne

Lasagne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. Płaty makaronu przełożone mięsem mielonym i sosem pomidorowym to danie, o którym warto czasem sobie przypomnieć i podać na obiad. Rodzina będzie zachwycona, a prośby o dokładkę gwarantowane!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy uwielbiają lasagne, jak i dla tych, którzy jeszcze jej nie próbowali. To danie każdemu posmakuje!

Na jaką okazję?

To świetny pomysł zarówno na codzienny, jak i uroczysty obiad. Bo zawsze jest okazja na coś dobrego!

Czy wiesz, że?

Nazwą lasagne określa się prostokątne płaty makaronu, jak i potrawę na bazie tego makaronu. Danie wywodzi się z kuchni włoskiej.

Dla urozmaicenia: 

Potrawę możesz też posypać parmezanem.