
Składniki
sos boloński:
500 gramów
2 sztuki
2 szczypty
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
400 gramów
1 szczypta
4 łyżki
14 sztuk
100 gramów
100 gramów
beszamel:
4 łyżki
3 łyżki
650 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos boloński: Mięso wymieszaj z czosnkiem, solą i przyprawą Cajun. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj posiekany w kosteczkę seler naciowy oraz papryczkę. Do garnka wrzuć mięso. Podsmażaj aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie dodaj pomidory i gotuj aż mięso będzie dobre. Dopraw wedle uznania i gotuj ok. 15 minut.
Krok 2
Sos beszamelowy: w garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez około 2 minuty ciągle mieszając. Dolej mleko cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Dopraw.
Krok 3
Piekarnik nagrzej do 180⁰C . Przygotuj żaroodporną formę. Wysmaruj ją masłem. Układaj 3 warstwy kolejno: makaron, sos boloński, beszamel i ser. Górę posyp solidnie parmezanem. Tak złożoną lasagne włóż do piekarnika (w połowie czasu pieczenia przykryj folią aluminiową).
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej