Lasania a`la Garfield przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasania a`la Garfield

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

7

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

sos boloński:

500 gramów

2 sztuki

2 szczypty

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

400 gramów

1 szczypta

4 łyżki

14 sztuk

100 gramów

100 gramów

beszamel:

4 łyżki

3 łyżki

650 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos boloński: Mięso wymieszaj z czosnkiem, solą i przyprawą Cajun. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj posiekany w kosteczkę seler naciowy oraz papryczkę. Do garnka wrzuć mięso. Podsmażaj aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie dodaj pomidory i gotuj aż mięso będzie dobre. Dopraw wedle uznania i gotuj ok. 15 minut.

Krok 2

Sos beszamelowy: w garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez około 2 minuty ciągle mieszając. Dolej mleko cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Dopraw.

Krok 3

Piekarnik nagrzej do 180⁰C . Przygotuj żaroodporną formę. Wysmaruj ją masłem. Układaj 3 warstwy kolejno: makaron, sos boloński, beszamel i ser. Górę posyp solidnie parmezanem. Tak złożoną lasagne włóż do piekarnika (w połowie czasu pieczenia przykryj folią aluminiową).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej