
Składniki
240 gramów
300 gramów
1 sztuka
40 gramów
160 gramów
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umytą sałatę poszarp na małe kawałki i połącz z umytymi, obranymi i pokrojonymi warzywami (pomidorkami i ogórkiem).

Krok 2
Całość wymieszaj, dodaj kiełki i podprażonego na suchej patelni i ostudzonego słonecznika. Polej jogurtem. Podawaj z listkami świeżych ziół.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: witaminy C, folianów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lekka sałatka warzywna
Warzywa powinny rządzić w naszym jadłospisie, o czym świadczy ich umiejscowienie w dolnej części Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia. Sposobem na włączenie ich do drugiego śniadania jest lekka sałatka warzywna. Przygotuj sałatę, pomidorki koktajlowe, ogórka, pestki słonecznika i kiełki rzodkiewki. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym.
Dla kogo?
To przepis na doskonałą przekąskę dla osób, które chcą być fit - z takim drugim śniadaniem zbędne kilogramy nam niestraszne. Lekka sałatka warzywna - porcja tylko 78 kcal, sprawdzi się zarówno podczas domowego posiłku, jak i w czasie przerwy na lunch w biurze.
Na zdrowie!
Warzywna sałatka to spora dawka witaminy C (26,1 mg, czyli 33% RWS). Kwas askorbinowy odgrywa bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ponadto posiłek charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych. Dzięki temu danie wspomoże Cię w walce z podwyższonym stężeniem cholesterolu.
Czy wiesz, że?
Pestki słonecznika powinny na stałe zagościć w naszym menu. Odnajdziemy w nich nie tylko dobre nienasycone tłuszcze, ale także witaminę E. Już jedna łyżka zapewnia 22% dziennej rekomendowanej wartości pożycia (RWS).