Letnia sałatka z homarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Letnia sałatka z homarem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

null

2 opakowania

0.5 pęczka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.

Krok 2

Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym.

Krok 3

Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, posiekaną pietruszką i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 4

Homara polej połową sosu i upiecz w piekarniku z funkcją grill przez 10 minut.

Krok 5

W tym czasie porwij liście sałaty i wrzuć do miski. Dodaj pomidory przekrojona na pół i cebulą w plastry.

Krok 6

Upieczonego, ciepłego homara wrzuć do sałatki. Polej pozostałym sosem, wymieszaj i natychmiast podawaj z paluszkami grisini.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Letnia sałatka z homarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Letnia sałatka z homarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Letnia sałatka z homarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Letnia sałatka z homarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Letnia sałatka z homarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Letnia sałatka z homarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Letnia sałatka z homarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Letnia sałatka z homarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Paska ukraińska
czas przygotowania
210 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej