Homar z masłem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Homar z masłem czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

0.5 pęczka

1 opakowanie

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.

Krok 2

Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym.

Krok 3

Czosnek oraz natkę drobno posiekaj.

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z miękkim masłem, natką i czosnkiem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Krok 5

Homara ułóż w naczyniu żaroodpornym i na wierzchu połóż masło czosnkowe.

Krok 6

Homara ułóż w naczyniu żaroodpornym i na wierzchu połóż masło czosnkowe.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Homar z masłem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Homar z masłem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Homar z masłem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Homar z masłem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Homar z masłem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Homar z masłem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Homar z masłem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Homar z masłem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Homar z masłem czosnkowym Homar z masłem czosnkowym

Homar z sosem czosnkowym to wykwintne danie, które doskonale nadaje się na różne okazje – możesz go podać zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i rodzinny obiad. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. parzonego homara, natki pietruszki oraz ząbku czosnku. Rozmrożonego homara przetnij wzdłuż (zaczynając od głowy), następnie rozetnij skorupę i wyjmij mięso (nie zapomnij również o oderwaniu szczypiec). Sekret tej potrawy tkwi w sosie – wystarczy, że sos sałatkowy wymieszasz z posiekaną drobno natką pietruszki oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku (całość koniecznie dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem). Opcjonalnie do sosu możesz dodać także pokrojoną papryczkę chilli, zwłaszcza jeśli lubisz nieco pikantniejszy smak dań. Polanego sosem homara ułóż w żaroodpornym naczyniu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gotowe danie podawaj razem ze świeżą bagietką lub grzankami. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj homara z sosem czosnkowym. Koniecznie według naszego przepisu. Smacznego!