Liście cytryny w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Liście cytryny w cieście

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 łyżka

1 szczypta

3 sztuki

250 gramów

4 sztuki

1 szczypta

20 mililitrów

1 łyżka

450 mililitrów

25 sztuk

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Olej rozgrzej do 100 stopni. Wrzuć łodygi trawy cytrynowej. Po 5 minutach wyjmij.

Krok 2

Z białek ubij sztywną pianę.

Krok 3

Dodaj mąkę, drożdże, cukry, cynamon, likier, żółtka, mleko, maślankę i wymieszaj.

Krok 4

Do ciasta dodaj ubite białka i ostrożnie wymieszaj.

Krok 5

Podgrzej olej do 175 stopni. Liście cytryny zanurzaj w cieście i smaż w oleju do momentu, gdy będą złocisto-brązowe.

Krok 6

Odsącz. Posyp cukrem zwykłym i palmowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Liście cytryny w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Liście cytryny w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Liście cytryny w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Liście cytryny w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Liście cytryny w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Liście cytryny w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Liście cytryny w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Liście cytryny w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Gołąbki bez zawijania
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej