
Składniki
1 litr
1 łyżka
1 szczypta
3 sztuki
250 gramów
4 sztuki
1 szczypta
20 mililitrów
1 łyżka
450 mililitrów
25 sztuk
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Olej rozgrzej do 100 stopni. Wrzuć łodygi trawy cytrynowej. Po 5 minutach wyjmij.
Krok 2
Z białek ubij sztywną pianę.
Krok 3
Dodaj mąkę, drożdże, cukry, cynamon, likier, żółtka, mleko, maślankę i wymieszaj.
Krok 4
Do ciasta dodaj ubite białka i ostrożnie wymieszaj.
Krok 5
Podgrzej olej do 175 stopni. Liście cytryny zanurzaj w cieście i smaż w oleju do momentu, gdy będą złocisto-brązowe.
Krok 6
Odsącz. Posyp cukrem zwykłym i palmowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej