Papryka marynowana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Papryka marynowana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
281 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całe papryki upiecz w piekarniku (15 minut w 220 stopniach) do momentu, gdy skórka zacznie czernieć.

Papryka marynowana - Krok 1

Krok 2

Wyjmij je z piekarnika, przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia.

Papryka marynowana - Krok 2

Krok 3

Kiedy papryki będą już chłodne, obierz je ze skóry, usuń pestki i pokrój na kawałki.

Papryka marynowana - Krok 3

Krok 4

Trzy łyżki oliwy wymieszaj z łyżką soku z cytryny oraz sosem sałatkowym Knorr. Dodaj rozgnieciony praską czosnek.

Papryka marynowana - Krok 4

Krok 5

Przygotowany płyn wymieszaj z papryką. Odstaw do lodówki na 2 godziny i podawaj tapas z wykałaczkami.

Papryka marynowana - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ćwikła
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka marynowanaPapryka marynowana

Planując przygotowanie tapas, pomyśl o marynowanej papryce. Aby warzywo nabrało wyjątkowego smaku, upiecz je najpierw w piekarniku. Powinno się w nim znajdować aż do momentu sczernienia skórki. Wykorzystaj różne kolory papryk, dzięki czemu gotowa przystawka będzie prezentowała się efektownie. Po ich ostygnięciu, obierz je z zewnętrznej warstwy. Pamiętaj również o pozbyciu się pestek i pokrojeniu warzyw na kawałki. Następnie wymieszaj je z wyrazistą marynatą. Tę przygotujesz poprzez wymieszanie oliwy z oliwek z łyżką soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i sosem sałatkowym. Jej smak podkreślisz jeszcze bardziej, jeśli dodasz do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przed podaniem marynowanej papryki, zadbaj o to, aby przekąskę dobrze schłodzić. Dzięki temu zabiegowi nabierze smaku. Serwuj z wykałaczkami do nabijania kawałków warzyw. Jako dodatek sprawdzą się kromki świeżego pieczywa, np. włoskiej bułki ciabatty. Marynowana papryka sprawdzi się nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również jako dodatek do kanapek czy domowych burgerów. Zobacz przepis i przekonaj się, jak łatwo ją przyrządzić.