Pieczarki z oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczarki z oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
121 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

12 sztuk

4 sztuki

3 łyżki

0.5 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pieczarki na cienkie plastry. Gotuj je w osolonej, wrzącej wodzie około 3 minut.

Pieczarki z oliwkami - Krok 1

Krok 2

Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z osączonymi pieczarkami. Posiekaj również pietruszkę.

Pieczarki z oliwkami - Krok 2

Krok 3

Oliwki pokrój w plasterki, dodaj do pietruszki i wymieszaj z 2 łyżkami octu, 2 łyżkami oliwy i Sosem sałatkowym greckim Knorr.

Pieczarki z oliwkami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj z pieczarkami, włóż do szczelnego naczynia na minimum 6 godzin.

Pieczarki z oliwkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczarki z oliwkamiPieczarki z oliwkami

Czym cechują się idealne przekąski na przyjęcie? Powinny być – przede wszystkim – smaczne, poręczne i efektowne. Wszystkie z wymienionych cech można przypisać do tapas z tego przepisu. Jego bazę stanowią pieczarki, które najpierw należy obrać ze skórki, a następnie pokroić na cienkie plastry podobnej grubości. Grzyby ugotuj we wrzącej wodzie. Odsącz je i wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem. Następnie dodaj do nich czarne oliwki wymieszane z pokrojoną natką pietruszki, octem balsamicznym, oliwą z oliwek i sosem sałatkowym. Tak przygotowane pieczarki umieść na kilka godzin w chłodnym miejscu. Dzięki temu nabiorą wyrazistego smaku. Poporcjuj je i podawaj w małych miseczkach, przystrojone listkami świeżej pietruszki. Sprawdzi się również ich serwowanie na chrupiących grzankach przyrządzonych poprzez zapieczenie kromek chleba tostowego. Koniecznie wypróbuj naszą propozycję na smaczną przystawkę na przyjęcie, którą z powodzeniem zaserwujesz również jako przekąskę między posiłkami. Pamiętaj, aby podzielić się swoją opinią w komentarzu.