Łosoś pod pierzynką z kaszy gryczanej z musem z bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś pod pierzynką z kaszy gryczanej z musem z bakłażana

Autor: Mariola

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szczypty

2 szczypty

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzwonko łososia umyć osuszyć ręcznikiem papierowym skropić sokiem z cytryny posypać solą i pieprzem. Pozostawić w lodówce na dwie godziny.

Krok 2

Umyć bakłażana przekroić na pół posypać solą. Po około pół godziny zebrać sos z bakłażana ręcznikiem papierowym. Posypać tymiankiem i czosnkiem. Grillować około 20-30 minut.

Krok 3

Wlać do garnka 300 ml wody włożyć torebkę z kaszą i warzywami dodać pół kostki rosołowej, drobiowej. Gotować 15 minut następnie pozostawić w ciepłym miejscu.

Krok 4

Na dzwonko łososia położyć cytrynę i koperek. Całość położyć na papierze do pieczenia zawinąć i związać. Położyć na sitku garnka na parę. Parować około 10 minut.

Krok 5

Paprykę pokroić i grillować na patelni grillowej.

Krok 6

Do wysokiego naczynia włożyć grillowanego bakłażana, paprykę grillowaną, natkę pietruszki wlać kilka łyżek oliwy z oliwek, wody, sok z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem. Miksować do uzyskania jednolitej masy.

Krok 7

Na talerzu ułożyć paprykę grillowaną, położyć na niej łososia i kaszę. Zapiec w piekarniku około 10 minut. Położyć mus z bakłażana. Posypać ziołami do sałatek i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pod pierzynką z kaszy gryczanej z musem z bakłażana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pod pierzynką z kaszy gryczanej z musem z bakłażana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pod pierzynką z kaszy gryczanej z musem z bakłażana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pod pierzynką z kaszy gryczanej z musem z bakłażana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pod pierzynką z kaszy gryczanej z musem z bakłażana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pod pierzynką z kaszy gryczanej z musem z bakłażana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pod pierzynką z kaszy gryczanej z musem z bakłażana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś pod pierzynką z kaszy gryczanej z musem z bakłażana  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej