Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym

Autor: Magdalena Tomaszek

ratingratingratingratingrating

4

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

125 mililitrów

3 łyżki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

250 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

3 sztuki

700 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzwonki łososia myjemy i osuszamy ● Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym ● Obtaczamy w mące ● Smażymy na rozgrzanym maśle do uzyskania złotego koloru.

Krok 2

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie ● Odcedź ● Ugnieć z masłem, śmietaną i sokiem cytrynowym na gładką masę ● Solą i pieprzem dopraw do smaku.

Krok 3

Zmieszaj miód i wino ● Dodaj pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski ● Zagotuj w małym garnku, aż częściowo zredukujemy płyn ● Gotuj 15-20 minut ● Odcedź ● Przelej do małego garnka ● Dodaj czekoladę w kostkach ● Energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje ● Wsyp pieprz ● Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej