Łosoś w sosie szafranowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś w sosie szafranowym

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

4 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, polewamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą Delikat oraz pieprzem i odstawiamy na około 10 minut.

Krok 2

W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotki podsmażamy na maśle, a kiedy będą miękkie dolewamy kremówkę i dodajemy mascarpone. Mieszamy, aby składniki się połączyły a następnie dodajemy szafran, kurkumę, odrobinę pieprzu, kosteczkę cebulową i pietruszkową. Sos gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu aby smaki się połączyły, a na koniec dodajemy rozmieszaną z 100 ml zimnej wody mąkę. Kiedy sos zgęstnieje i zacznie wrzeć, zdejmujemy go z ognia i miksujemy blenderem.

Krok 3

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu a łososia obsmażamy na oliwie (najlepiej na patelni grillowej). W sumie około 3 minuty z każdej strony.

Krok 4

Ugotowany makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Na wierzchu kładziemy po jednym kawałku ryby. Dekorujemy świeżym koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Łosoś w sosie cytrynowym
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej