Luizjańska Jambalaya z mięsem wieprzowym
średnie
2 osoby zapisały

Składniki
3 sztuki
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
3 sztuki
1 pęczek
1 opakowanie
3 łyżki
0.5 łyżeczki
250 gramów
2 szklanki
null
1 łyżeczka
9 sztuk
300 gramów
1.5 szklanki
600 gramów
2 sztuki
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój wszystkie rodzaje mięsa. Papryki oczyść i pokrój w kostkę. Seler oczyść z włókien i pokrój w plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie podsmaż kawałki mięsa, wyjmij je i smaż warzywa. Dodaj pomidory, bulion Knorr, wino, sos sojowy i pieprz.
Krok 3
Zagotuj, po czym dodaj ryż i duś kwadrans.
Krok 4
Na koniec dodaj mięso. Duś jeszcze, aż ryż będzie miękki. Na około 10 minut przed końcem gotowania dodaj krewetki i pokrojoną rybę, dopraw tabasco. Podawaj posypane natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej