
Składniki
4 plastry
2 szklanki
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente.
Krok 2
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż plasterki czosnku, następnie dodaj szynkę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekaną cebulę.
Krok 3
Paprykę oczyść, pokrój w paski i dodaj na patelnie. Pomidor sparz przez kilka sekund we wrzątku, zdejmij skórkę i pokrój na 8 części, następnie dodaj na patelnie i smaż aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Krok 4
Dodaj do sosu koncentrat pomidorowy wraz z przyprawą Delikat, po 3 minutach dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron na szybko
Makaron na szybko to znakomite rozwiązanie na obiad lub ciepłą kolację, kiedy brak Ci czasu, a masz ochotę zjeść ciepły posiłek. Wybierz makaron typu kolanka albo świderki – będzie pasować do większych kawałków mięsa i warzyw. Ugotuj go, a w tym czasie przygotuj do niego dodatki. Surową szynkę pokrój w niedużą kostkę i wrzuć na patelnię do podsmażonych wcześniej plasterków czosnku. Pokrój też drobno cebulę i dodaj do mięsa. Warzywnym dodatkiem do makaronu będą papryka oraz pomidor, np. słodki malinowy albo mięsiste bawole serce. Jeśli chcesz, żeby Twoje danie było bardziej kolorowe, sięgnij po zieloną albo żółtą paprykę. Oczyść ją z nasion, pokrój i dodaj do mięsa razem z pomidorami. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, przygotuj sos na bazie koncentratu pomidorowego i uniwersalnej przyprawy. Na koniec wymieszaj wszystko z makaronem. Bezpośrednio przed podaniem możesz posypać danie żółtym serem albo świeżą bazylią, która podkreśli smak pomidorów. Wypróbuj ten przepis na szybki makaron – przyda się na wiele okazji.