Makaron z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z ciecierzycą

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

750 mililitrów

1 łyżka

3 szklanki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę, jeśli korzystamy z „suchej”, płuczemy i zalewamy wodą na noc. Jeśli mamy taką w słoiczku to oczywiście jest to zbędne.

Krok 2

Warzywa obieramy, kroimy w kawałki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę doprawiając rozmarynem. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż zmiękną.

Krok 3

Dodajemy do warzyw osączoną ciecierzycę i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 minut, a następnie połowę nasion wyjmujemy z garnka.

Krok 4

Resztę miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy wyjęte wcześniej nasiona oraz makaron i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż ów makaron zmięknie.

Krok 5

Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozrzedzić dodając niewielką ilość bulionu lub wrzątku. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem (lub inną zieleniną). Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej