Malinowa słodycz - tort makowy z kremem i malinami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Malinowa słodycz - tort makowy z kremem i malinami

Autor: Karolina Giżycka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

140 gramów

2 łyżki

200 gramów

150 gramów

5 sztuk

1 łyżeczka

2 szklanki

1 opakowanie

3 łyżki

6 łyżek

250 gramów

280 gramów

4 łyżki

30 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na pianę. Kiedy piana będzie sztywna zaczynamy stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przestając miksować.

Krok 2

W osobnej misce mieszamy mak, mąkę i proszek do pieczenia. Do piany dodajemy sypkie składniki delikatnie mieszając (uważamy żeby piana za bardzo nie opadła).

Krok 3

Na wyłożoną papierem blachę wylewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 30-35 minut.

Krok 4

W 3/4 szklanki mleka mieszamy mąkę z budyniem. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.

Krok 5

Ostudzony budyń miksujemy z miękką margaryną dodając po łyżce, do otrzymania puszystego kremu.

Krok 6

Ostudzony biszkopt rozkrawamy na 3 części. Każdą część przekładamy kremem (wcześniej każdą warstwę biszkoptu ponczujemy lekko osłodzoną herbatą z dodatkiem soku z cytryny.) Środkową warstwę przekładamy dżemem malinowym.

Krok 7

Gotowy tort dekorujemy malinami i posypką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Malinowa słodycz - tort makowy z kremem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Malinowa słodycz - tort makowy z kremem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Malinowa słodycz - tort makowy z kremem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Malinowa słodycz - tort makowy z kremem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Malinowa słodycz - tort makowy z kremem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Malinowa słodycz - tort makowy z kremem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Malinowa słodycz - tort makowy z kremem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Malinowa słodycz - tort makowy z kremem i malinami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej