Malinowa słodycz - tort makowy z kremem i malinami
średnie
1 osoba zapisała

Składniki
140 gramów
2 łyżki
200 gramów
150 gramów
5 sztuk
1 łyżeczka
2 szklanki
1 opakowanie
3 łyżki
6 łyżek
250 gramów
280 gramów
4 łyżki
30 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na pianę. Kiedy piana będzie sztywna zaczynamy stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przestając miksować.
Krok 2
W osobnej misce mieszamy mak, mąkę i proszek do pieczenia. Do piany dodajemy sypkie składniki delikatnie mieszając (uważamy żeby piana za bardzo nie opadła).
Krok 3
Na wyłożoną papierem blachę wylewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 30-35 minut.
Krok 4
W 3/4 szklanki mleka mieszamy mąkę z budyniem. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
Krok 5
Ostudzony budyń miksujemy z miękką margaryną dodając po łyżce, do otrzymania puszystego kremu.
Krok 6
Ostudzony biszkopt rozkrawamy na 3 części. Każdą część przekładamy kremem (wcześniej każdą warstwę biszkoptu ponczujemy lekko osłodzoną herbatą z dodatkiem soku z cytryny.) Środkową warstwę przekładamy dżemem malinowym.
Krok 7
Gotowy tort dekorujemy malinami i posypką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej