Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem
łatwe
700 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 łyżki
5 sztuk
1 łyżka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
0.5 szklanki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka pokrój na cienkie plastry pod skosem, oprósz przyprawą Knorr i obsmaż chwilę na rozgrzanej patelni.

Krok 2
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. Cebulę oraz czosnek posiekaj, przesmaż na rozgrzanym tłuszczu i dodaj szpinak – smaż 2 minuty, dopraw do smaku.

Krok 3
W dużej misce połącz pokrojone ziemniaki, kurczaka, ser oraz szpinak. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, dodaj Delikat Knorr i wlej do miski z pozostałymi składnikami.

Krok 4
Całość dokładnie wymieszaj i przełóż następnie do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Zapiekankę przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz przez 45 minut. Na kilka minut przed końcem odkryj naczynie. Gotową zapiekankę podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Aby zaostrzyć smak zapiekanki, dodaj szczyptę ostrej papryki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem
Ziemniaki nie muszą być tylko obiadowym dodatkiem – doskonale sprawdzają się również jako podstawa smacznego, zapiekanego dania z mięsem i warzywami. Wykorzystaj je więc do przyrządzenia zapiekanki ziemniaczanej z kurczakiem i szpinakiem. Mięso pokrój na niewielkie kawałki i oprósz przyprawą do kurczaka, która doda mu wyrazistości i pomoże zachować soczystość. Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i dołącz do nich szpinak, aby zmiękł i nabrał smaku. Dorzuć również przyprawy – np. gałkę muszkatołową, biały pieprz lub odrobinę chili. Ziemniaki pokrojone w talarki wymieszaj z tak przygotowanym szpinakiem, podsmażonym mięsem oraz śmietaną połączoną z jajkami i przyprawami. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia i zapiekaj pod przykryciem. Danie będzie też wyśmienite z dodatkiem innych rodzajów sera, np. fety lub mozzarelli. Podając potrawę na stół, posyp ją rukolą lub bazylią. Zapiekankę serwuj z ulubioną surówką, np. z czerwonej kapusty. Sprawdź, jak ją przygotować. Zapoznaj się z podanym przepisem!