
Składniki
125 mililitrów
1 szczypta
130 gramów
125 mililitrów
3 łyżki
3 sztuki
1 łyżeczka
28 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Małże oczyść pod bieżącą wodą, te otwarte wyrzuć.
Krok 2
Zagotuj razem wodę, wino, szalotkę, zioła i sól.
Krok 3
W ugotowanej mieszance umieść małże. Gotuj na silnym ogniu około 3 minuty pod przykryciem. Małże, które się nie otworzą, wyrzuć.
Krok 4
Połówki muszelek z małżami ułóż w żaroodpornej formie.
Krok 5
Czosnek utrzyj z natką i przykryj małże.
Krok 6
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez kilka minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej