Marynowane grzyby na 1,5 kg grzybów leśnych
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
6 ziaren
4 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżeczki
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
750 mililitrów
200 mililitrów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby umyj i oczyść z ziemi i innych zabrudzeń (maślaki trzeba obrać). Duże kawałki grzybów przekrój na pół i sprawdź czy nie są robaczywe. Złe grzyby odrzuć.
Krok 2
W garnku zagotuj około 2 litrów wody, rozpuść w niej dwie czubate łyżki Delikatu Uniwersalnego Knorr .
Krok 3
Do gotującej się wody dodaj grzyby i gotuj je około 5 do 10 minut w zależności od wielkości grzybów.
Krok 4
Następnie grzyby odsącz na sicie i poukładaj w słoikach.
Krok 5
W garnku zagotuj około 750ml wody z 200ml octu. Dodaj przyprawy, czosnek oraz cebulę, dodaj cukier i sól, gotuj wszystko razem około 8 minut.
Krok 6
Grzyby zalej gotującą się marynatą rozkładając w miarę równo cebulę, czosnek i przyprawy do każdego słoika po trochu.
Krok 7
Słoiki zakręć dokładnie i przekręć do góry nogami zostaw do wystygnięcia. Po paru dniach grzyby są już gotowe do spożycia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej