Marynowane grzyby na 1,5 kg grzybów leśnych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marynowane grzyby na 1,5 kg grzybów leśnych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 ziaren

4 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżeczki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

750 mililitrów

200 mililitrów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj i oczyść z ziemi i innych zabrudzeń (maślaki trzeba obrać). Duże kawałki grzybów przekrój na pół i sprawdź czy nie są robaczywe. Złe grzyby odrzuć.

Krok 2

W garnku zagotuj około 2 litrów wody, rozpuść w niej dwie czubate łyżki Delikatu Uniwersalnego Knorr .

Krok 3

Do gotującej się wody dodaj grzyby i gotuj je około 5 do 10 minut w zależności od wielkości grzybów.

Krok 4

Następnie grzyby odsącz na sicie i poukładaj w słoikach.

Krok 5

W garnku zagotuj około 750ml wody z 200ml octu. Dodaj przyprawy, czosnek oraz cebulę, dodaj cukier i sól, gotuj wszystko razem około 8 minut.

Krok 6

Grzyby zalej gotującą się marynatą rozkładając w miarę równo cebulę, czosnek i przyprawy do każdego słoika po trochu.

Krok 7

Słoiki zakręć dokładnie i przekręć do góry nogami zostaw do wystygnięcia. Po paru dniach grzyby są już gotowe do spożycia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marynowane grzyby  na 1,5 kg grzybów leśnych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marynowane grzyby  na 1,5 kg grzybów leśnych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marynowane grzyby  na 1,5 kg grzybów leśnych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marynowane grzyby  na 1,5 kg grzybów leśnych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marynowane grzyby  na 1,5 kg grzybów leśnych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marynowane grzyby  na 1,5 kg grzybów leśnych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marynowane grzyby  na 1,5 kg grzybów leśnych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marynowane grzyby  na 1,5 kg grzybów leśnych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybki ryż z patelni
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej