Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

484 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

4 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kasze ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kapustę poszatkuj, zalej 3 szklankami wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę octu, szczyptę soli i pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości.

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oczyść z błon i pokrój w 3 cm medaliony, pieczarki i cebulę przekrój na cztery. Wszystko oprósz przyprawą do mięs z każdej strony.Na patelni rozgrzej olej i smaż medaliony wraz z pieczarkami i cebulą na złoty kolor.

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - Krok 2

Krok 3

Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj masło, szklankę wody i piecz pod przykryciem 20 min. w temp. 180 st. C. Podawaj z ugotowaną kaszą i modrą kapustą.

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustąMedaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą

Polędwiczki wieprzowe to delikatny rodzaj mięsa, który po odpowiednim przyrządzeniu zachwyca soczystością. Nie wiecie jak się za to zabrać? Bez obaw, w przepisie na medaliony z polędwiczki wieprzowej z dodatkami wyjaśniamy wszystko krok po kroku. Wbrew pozorom na przygotowanie polędwiczek wieprzowych mogą zdecydować się nawet mniej doświadczeni szefowie kuchni.

Dla kogo? Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami, modrą kapustą i kaszą gryczaną to danie dla każdego! Wymaga jedynie odrobiny uwagi i czujności. W efekcie otrzymacie rozpływający się w ustach rarytas, który zadowoli najbardziej wybrednych krytyków.

Na jaką okazję? Tak wybornym obiadem podejmiecie gości podczas hucznego przyjęcia. Święta, urodziny, imieniny… Uroczysta kolacja z okazji zaręczyn albo awansu w pracy? Pomysł na danie główne już macie, teraz podwińcie rękawy i zabierzcie się do pracy!

Czy wiesz, że? W trakcie zakupów należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wygląd polędwiczek. Świeże porcje mięsa powinny mieć ciemnoróżowy kolor.

Dla urozmaicenia: Potrawę można serwować z pieczonymi ziemniakami. Zamiast pieczarek użyjcie kurek – w jadalni zrobi się jeszcze bardziej elegancko.