Mieleńce z kukurydzą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mieleńce z kukurydzą

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

0.5 szklanki

1 sztuka

4 łyżki

8 łyżek

0.5 łyżeczki

3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso można kupić już zmielone albo samemu zmielić udziec indyczy bez skóry i kości. Przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać wszystkie przyprawy, bułkę tartą i mleko, wymieszać.

Krok 2

Cebule obrać i posiekać, zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać so mięsa. Dosypać także kukurydzę i dobrze wymieszać masę. Odstawić ją na 20 - 30 minut.

Krok 3

Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformować 6 dość dużych kotletów. Obtoczyć je delikatnie w tartej bułce i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Pod koniec smażeniagdy kotlety będą zrumienione z obi stron patelnię i lekko poddusić mięso na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i ogórkami małosolnymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej