Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym
łatwe
633 osoby zapisały

Składniki
1 opakowanie
500 gramów
1 pęczek
1 sztuka
4 łyżki
200 gramów
2 łyżki
30 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przełóż do miski, dodaj przyprawę do grilla Knorr, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, połowę posiekanej natki pietruszki oraz oliwę i wymieszaj.

Krok 2
Wyrób jednolitą masę, a następnie uformuj nieduże wałeczki – każdy z nich nabij na drewniany patyk.

Krok 3
Przygotowane szaszłyki ułóż na rozgrzanym grilluj i piecz ok. 10 minut obracając je co chwilę.

Krok 4
W międzyczasie przygotuj serowy dip: ser zetrzyj na tarce i połącz w miseczce z jogurtem, majonezem oraz sokiem z cytryny. Dodaj pozostałą natkę pietruszki, dopraw do smaku i wymieszaj. Gotowe szaszłyki podawaj z dipem.


Dobra rada:
Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się na grilli, namocz je wcześniej w wodzie.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym
Szaszłyki przyrządza się zazwyczaj z kawałków mięsa, przekładanych warzywami, grzybami lub owocami. Sprawdź nieco inną wersję, która może stanowić alternatywę dla klasycznej i przygotuj je z mięsa mielonego. Podane w takiej formie są popularne np. w kuchni arabskiej czy tureckiej. Przygotuj je w pikantnej wersji i serwuj z sosem serowym. Wybierz mięso mieszane, wieprzowo-wołowe, a następnie dopraw je ostrą przyprawą oraz świeżą natką pietruszki. Wyrób je na jednolitą, zwartą masę, która będzie zachowywała odpowiedni kształt – dzięki temu z łatwością nadziejesz ją na patyczki. Upieką się dość szybko, dlatego po wyłożeniu ich na rozgrzany ruszt, co chwila je obracaj do momentu, aż staną się rumiane. Przygotuj dip serowy z niebieskiego pleśniowego sera, np. gorgonzoli. Skrusz go do majonezu oraz jogurtu, dodaj sok z cytryny i pietruszkę. Mięsne szaszłyki na ostro podawaj na patyczkach albo w chlebie pita. Jeśli chcesz dobrać do nich odpowiednią sałatkę, wybierz wersję, której podstawą są pomidory. Rozpocznij sezon grillowy z naszymi przepisami!