Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

538 osób wydrukowało

Pobierz pdf

633 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

200 gramów

2 łyżki

30 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski, dodaj przyprawę do grilla Knorr, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, połowę posiekanej natki pietruszki oraz oliwę i wymieszaj.

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - Krok 1

Krok 2

Wyrób jednolitą masę, a następnie uformuj nieduże wałeczki – każdy z nich nabij na drewniany patyk.

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - Krok 2

Krok 3

Przygotowane szaszłyki ułóż na rozgrzanym grilluj i piecz ok. 10 minut obracając je co chwilę.

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie przygotuj serowy dip: ser zetrzyj na tarce i połącz w miseczce z jogurtem, majonezem oraz sokiem z cytryny. Dodaj pozostałą natkę pietruszki, dopraw do smaku i wymieszaj. Gotowe szaszłyki podawaj z dipem.

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się na grilli, namocz je wcześniej w wodzie.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Motyka

    Joanna Motyka , 05.09.2017

    Ja bym dodała do dupu ząbek czosnku

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowymMięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym

Szaszłyki przyrządza się zazwyczaj z kawałków mięsa, przekładanych warzywami, grzybami lub owocami. Sprawdź nieco inną wersję, która może stanowić alternatywę dla klasycznej i przygotuj je z mięsa mielonego. Podane w takiej formie są popularne np. w kuchni arabskiej czy tureckiej. Przygotuj je w pikantnej wersji i serwuj z sosem serowym. Wybierz mięso mieszane, wieprzowo-wołowe, a następnie dopraw je ostrą przyprawą oraz świeżą natką pietruszki. Wyrób je na jednolitą, zwartą masę, która będzie zachowywała odpowiedni kształt – dzięki temu z łatwością nadziejesz ją na patyczki. Upieką się dość szybko, dlatego po wyłożeniu ich na rozgrzany ruszt, co chwila je obracaj do momentu, aż staną się rumiane. Przygotuj dip serowy z niebieskiego pleśniowego sera, np. gorgonzoli. Skrusz go do majonezu oraz jogurtu, dodaj sok z cytryny i pietruszkę. Mięsne szaszłyki na ostro podawaj na patyczkach albo w chlebie pita. Jeśli chcesz dobrać do nich odpowiednią sałatkę, wybierz wersję, której podstawą są pomidory. Rozpocznij sezon grillowy z naszymi przepisami!