Włoski gulasz Peposo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoski gulasz Peposo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

74

heart
779 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

604 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1810 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

700 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą (3x3 cm) kostkę. Czosnek obierz i rozgnieć ząbki. Cebulę pokrój w cząstki.

Włoski gulasz Peposo  - Krok 1

Krok 2

Wino wymieszaj dokładnie z Gulaszem Knorr, dodaj cebulę oraz czosnek, ziarna pieprzu oraz liście.

Włoski gulasz Peposo  - Krok 2

Krok 3

Mięso przełóż do glinianego naczynia (jeśli nie masz takiego, użyj żeliwnego garnka lub po prostu zwykłego naczynia żaroodpornego) i zalej przygotowaną zalewą.

Włoski gulasz Peposo  - Krok 3

Krok 4

Do garnka włóż jeszcze zioła – szałwię oraz rozmaryn a następnie przykryj je i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika, duś gulasz przez ok. 1,5 - 2 godziny. Gotowy gulasz podawaj z pieczywem lub polentą.

Włoski gulasz Peposo  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć mniejszą ilość wina – wtedy zastąp je bulionem.

3

Opinie o przepisie

  • Bartosz

    Bartosz , 24.02.2025

    Bardzo dobry sos, mięso wyśmienite bardzo mi smakowało jednakże zamiast pieczywa bądź polenty użyłem ryżu. Co w rezultacie nic nie zmieniło dalej było przepyszne. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Łoś

    Jarosław Łoś , 03.12.2019

    Przepis jest super gulasz jest super a głównie ten smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia miskowiec

    Zofia miskowiec , 25.07.2017

    jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoski gulasz Peposo Włoski gulasz Peposo

Gulasz Peposo to danie pochodzące z Toskanii, a dokładnie z miasteczka Impruneta niedaleko Florencji. Rokrocznie odbywa się tam festiwal tego dania. Jego bazą jest mięso wołowe z dodatkiem dużej ilości pieprzu. W przypadku mięsnych potraw duże znaczenie ma dobór ziół. To one wzmacniają smak mięsa i nadają mu odpowiedni aromat. Do wołowiny najlepiej pasuje aromatyczna szałwia, rozmaryn oraz tymianek. Według klasycznej receptury poza składnikami, istotny jest również wybór garnka, w którym przyrządzana jest potrawa. Aby uzyskać smak, który będzie przypominał ten z oryginalnej wersji gulaszu, polecamy użyć glinianego naczynia do duszenia wymieszanych składników. Zastanawiasz się, z czym podawać to danie? Najlepiej smakuje z chlebem, jednak z powodzeniem możesz podać je także z ciemnym ryżem, ziemniakami lub makaronem. Na koniec pamiętaj, że podobnie jak grochówka czy bigos, potrawa równie dobrze smakuje na drugi dzień. Przygotuj gulasz według naszego przepisu i koniecznie podziel się swoją opinią.