Tagliatelle z grzybami - z sosem grzybowym | Przepisy.pl pixel

Makaron tagliatelle z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
153 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

350 mililitrów

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie dodaj rozdrobnione grzyby i smaż chwilę razem.

Krok 3

Do grzybów wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia. Gotujący się sos dopraw Bulionetką wołową Knorr oraz pieprzem.

Krok 4

Ugotowany makaron włóż na patelnię i wymieszaj z sosem. Gotowy makaron nałóż na talerze i posyp płatkami parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron tagliatelle z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron tagliatelle z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron tagliatelle z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron tagliatelle z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron tagliatelle z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron tagliatelle z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron tagliatelle z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron tagliatelle z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron tagliatelle z grzybamiMakaron tagliatelle z grzybami

To danie stanowi połączenie aromatycznych leśnych grzybów i wyrazistego parmezanu, a całość dopełniają przyprawy, cebula i czosnek. Makaron tagliatelle z grzybami jest świetną propozycją do podania na obiad lub ciepłą kolację. Przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom włoskiej kuchni. Danie jest bardzo proste i szybkie w przyrządzeniu – na początek ugotuj makaron al dente według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dodaj do nich rozdrobnioną mieszankę grzybów i wszystko razem smaż do momentu, aż składniki zmiękną. Pod koniec dodaj śmietanę i doprowadź sos do wrzenia. Dopraw esencją do duszonego kurczaka oraz świeżo zmielonym pieprzem. Danie jest już prawie gotowe, teraz wystarczy tylko połączyć makaron i sos. Tak przygotowane aromatyczne tagliatelle serwuj od razu, najlepiej posypane płatkami parmezanu i udekorowane listkami świeżej bazylii. Cenimy Twoją opinię – koniecznie podziel się nią w komentarzu powyżej. Smacznego!