Makaron z sosem borowikowym - z tagliatelle | Przepisy.pl pixel

Makaron z sosem borowikowym po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
494 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

416 osób wydrukowało

Pobierz pdf

572 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podduś na tłuszczu do miękkości grzyby z cebulą i czosnkiem, uważając, by się nie przypaliły.

Makaron z sosem borowikowym po włosku - Krok 1

Krok 2

Przygotuj Sos borowikowy Knorr według przepisu na opakowaniu i rozprowadź go ze śmietaną i żółtkiem.

Makaron z sosem borowikowym po włosku - Krok 2

Krok 3

Dodaj sos do grzybów, wymieszaj. Wsyp pietruszkę, następnie dopraw do smaku pieprzem i solą jeśli zachodzi taka potrzeba.

Makaron z sosem borowikowym po włosku - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj gotowy sos ze świeżo ugotowanym makaronem i od razu podawaj.

Makaron z sosem borowikowym po włosku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Hinduska

    Hinduska , 29.06.2024

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem borowikowym po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem borowikowym po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem borowikowym po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem borowikowym po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem borowikowym po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem borowikowym po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem borowikowym po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem borowikowym po włosku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z sosem borowikowym po włoskuMakaron z sosem borowikowym po włosku

Makaron z sosem borowikowym po włosku jest prostym i niezwykle aromatycznym daniem. Makaron to składnik podstawowy włoskiej kuchni, ale w Polsce jest uwielbiany tak samo, jak na Południu Europy. Grzyby z kolei kojarzą się nam z rodzimą kuchnią, co sprawia, że to danie z całą pewnością przypadnie wam do gustu. Dania makaronowe cechuje szybkość wykonania i eksplozja smaku prostych, aromatycznych składników. Tylko od twojej wyobraźni zależy, co znajdzie się w sosie. Kremowy sos borowikowy, którym polejesz gniazdo makaronu wstążki, to połącznie klasyczne i sprawdzone. Sos przygotujesz ekspresowo z pomocą opakowania Sosu borowikowego Knorr. Nasz szef kuchni zdradza tajemnicę jego idealnej konsystencji – by taką uzyskać, dodaj do niego żółtko jajka i śmietanę. Sos gotuj na delikatnym ogniu, dzięki czemu nie zwarzy się. Pamiętaj, aby przed podaniem, posypać danie zieloną pietruszką.