Muffinki rodzynkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffinki rodzynkowe

Autor: andrzej861

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

75 gramów

75 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

1.5 łyżeczki

250 mililitrów

6 łyżek

1 szczypta

1 łyżeczka

25 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło lub margarynę włożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.

Krok 2

Do miski przesiać mąkę i mąkę razową, dodać sodę, sól i cynamon. Dodać otręby (lub płatki), rodzynki, oba rodzaje cukru i wymieszać.

Krok 3

W drugiej misce lekko ubić jajko, dodać maślankę, sok z cytryny i rozpuszczone masło lub margarynę. Wymieszać. Otrzymaną masę połączyć z suchymi składnikami. Szybko wymieszać tylko do połączenia składników - mogą zostać grudki

Krok 4

Ciasto nałożyć do formy wyłożonej papilotkami napełniając je prawie do pełna.

Krok 5

Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i piec przez 15-20 minut, aż lekko się zarumienią.

Krok 6

Można podawać je ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej